Annelerimizin yaptigi sarma ve dolmalarin tadina doyum olmaz. Her nerede yersek yiyelim, annelerimizin yaptigi, kalem gibi sarilmis sarmalarin yerini hicbirisi tutamaz.
Iste benim annecikomun tombalak ellerinden cikan sarma ve dolmalarin tarifi...
Malzemeler:
- 1 su bardagi pirinc
- 1 adet orta boy sogan
- 50 adet asma yapragi
- 10 adet kuru biber
- 4 adet kuru domates(yoksa taze de olabilir)
- 1/2 cay bardagi zeytinyagi
- 1 yemek kasigi domates ya da biber salcasi
- 1/2 demet maydonoz
- 4 dal nane
- 1 tatli kasigi tane sumak
- 1/2 tatli kasigi kuru nane
- 1/2 tatli kasigi kekik
- 1 cay kasigi karabiber
- tuz
Yapilisi:
1/2 tencere kaynamis suya yapraklari atip, sararana kadar bir kez ters yuz yaparak haslayin. Kevgir ile tepsiye alip, serin. Kuru biber ve kuru domatsleri ayni suya atarak yumusayana kadar haslayin. Haslandiktan sonra tepsiye alin.
Bir tarafta 1/2 cay bardagi sicak suya eksisinin cikmasi icin tane sumaklari koyarak 15 dk bekletin.
Diger tarafta, zeytinyagini tavaya alip, ince dogranmis sogani sararana kadar kavurun. Ardindan yikanmis pirinci ekleyip kavurmaya devam edin.(tavaya yapisinca yeteri kadar pismis demektir) Salcayi da ekleyip cok az kavurun. Ocaktan alip, suzulmus sumagin suyunu, ince kiyilmis maydonoz ve naneyi, karabiber, kuru nane, kekik ve tuzu ekleyin. Tavanin kapagini kapatip, kabarmasi icin 15 dk bekletin.
Ic malzemeyle yapraklari sarip, kuru biberleri doldurupn. Kuru biberlerin agzina dorde bolunmus kuru domatesleri kapatin. Bir tencereye duzenli bir sekilde yerlestirin. 2,5 su bardagi soguk su koyarak, pirincler yumusayana kadar once hizli sonra kisik ateste pisirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder