Bir yıldır terrier ailesine mensup, bembeyaz, pamuk yumuşaklığında, yer cücesi, şımarık, duygusal, sevgi delisi bir kızım var. Annem önceleri ''sen geç saatlere kadar çalışıyorsun, ben bütün gün onunla ne yaparım'' diye, almama karşı çıksa da, Suan köpeğimizi, ailenin bir ferdi olarak benimsemiş durumda. O kadar ki, bir süredir sağlık sorunları nedeniyle, şehir dışında olduğundan, beni aradığında, cep telefonunun hoparlörünü açtırıyor, hattın diğer ucundan ''Şuruuuuup, Şuruuuuupppp'' diye bağırıp, Şurup' un havlayarak, kendisine bir tepki vermesini bekliyor :)) Şurup, kuyruğunu çılgın gibi sallayıp, anneme sevgi gösterdikçe; işlediği suçlar karşısında, boncuk gözleriyle mahcup mahcup bakıp af diledikçe; ben işteyken, pembe yatağına kurulup uslu uslu oturdukça, annem dizlerindeki eklem kireçlenmesi nedeniyle yavaş yavaş yürürken, sanki anlıyormuş gibi, annemin yanında minicik adımlarla yürüdükçe, onu herkesten sakınıp, kıskandıkça, annemin küçük kızı oldu çıktı :) Öyle mutlu oluyorum ki bu tablo karşısında...Eğer annem Şurup' u sevemeseydi, çok büyük bir üzüntü kaynağı olacaktı benim için. Kalplerimizi, yarattıklarına karşı sevgi ile doldurduğu için, bir kez daha Allah' a şükrediyorum şimdi...
Sevgi, bağlılık tarafı böyle...Şimdi pimpirik tarafına bakalım :)
Ne demiştik, kıl, tüy, akciğer, karaciğer, kist, ameliyat...Aaay felaket senaryosu!! Stephen Kıng gibi hissettim kendimi :)) Bu konuda, ''altın günlerinde ne konuşuluyor'' dan ziyade, uzmanlar ne diyor, ona bakmakta fayda var...
Konunun uzmani Veteriner Hekim Asli Kula' nin bir yazisini paylasiyorum, lutfen sonuna kadar okuyun...
Kedi ve köpekler özellikle mevsim dönüşlerinde tüy dökerler. Tıpkı bizlerin yazlık giysileri kaldırıp kışlıkları ya da kışlık giysileri kaldırıp yazlıkları çıkarmamız gibi kedi ve köpeklerde mevsime göre daha ince ya da daha kalın tüylerine kavuşmak için tüy dökerler. Bu fizyolojik bir durumdur ve tüy döküyor diye hiçbir canlı suçlanamaz…
Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi, Kedi-Köpek Tüyü İnsana Zarar Verir mi?Genellikle kedilerin tüylerinin insana zarar vereceği inancı toplumumuzda yaygındır. Kedilerle ilgili her 3 sorudan biri: “Kedi tüyü kist yapar mı?”, “Kedi tüyü insana zarar verir mi?”, “Kedi tüyü yuttum şimdi bana ne olacak?”, “Kedimin türleri dökülüyor bunu durdurmanın bir yolu var mı?”, “Kedimin dökülen tüyleri bana ve aileme zarar verir mi?” ve daha buna benzer niceleri… Bu makalemde kedilerin tüy dökmesi ve bu dökülen tüylerin ne oranda, ne zaman bir tehlike yaratabileceğine yer vermek istiyorum. Öncelikle arkanıza yaslanın ve sakin olun “kedileriniz sizi ya da sevdiklerinizi öldürmeye çalışmıyor”:=)
Özellikle toplum olarak oldukça pimpirikli bir yaradılışa sahibiz. Ancak bundan daha da kötüsü, doğru bilgiye ulaşmak yerine kulaktan dolma bilgilere prim vermemiz. Sizi hasta edecek tek şey “sürekli endişe hali”dir
Öncelikle konunun teknik boyutunu anlatayım. Kist diye tanımlanan oluşum, “Echinococcus Granolosus” adı verilen bir parazitin neden olduğu bir hastalıktır ki bu hastalığa da Kist Hidatik denilmektedir. Bu parazit; çiğ et, salam sosis gibi besinler, iyi yıkanmamış sebze meyveler ve temiz olmayan sularda bulunur. Bunun yanı sıra bu parazite kedi ve köpeklerin dışkılarında da rastlanır. İşte bu tüm faturanın kedi ve köpeklere kesilmesine neden olan bulgu da budur ki hayatında hiç kedi ya da köpeğe temas etmemiş insanların da bu rahatsızlığa yakalanma riski (yukarıda saydığım gıdalar nedeni ile) en az kedi köpek sahipleri kadardır.
Şimdi Gelelim Kedi ve Köpeklerde Bu Parazit Ne Zaman ve Nasıl Gelişir?
Kedi ve köpeklerin bu parazitle tanışması sandığınız kadar kolay değildir. Bunun için bir zincir gerekir. Eğer kedi ya da köpeğinizi yukarıda saydığım çiğ et, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar ile besliyorsanız ve bu ürünlerde de eğer adı geçen parazit var ise o zaman bu parazit kedi ya da köpeğinize geçerek ince bağırsağına yerleşecek ve siz de parazit aşılarını düzenli yaptırmıyorsanız bu parazit dışkı yoluyla vücuttan atıldığında ve sizin dışkı ile temasınız söz konusu olduğunda size bulaşabiliyor. Bir diğer bulaşma yöntemi de bu parazitin dışkı yolu ile atılan yumurtalarının tüylere yapışması ve sizin tüylerle olan temasınızla size bulaşması yönündedir.
Geçmiş zamanlarda kedi ve köpekler için üretilen kuru mamaların olmadığı dönemlerde evcil hayvan besleyenlerin hatalı gıdaları kedi ve köpeklerine yedirmelerinden dolayı ortaya atılan bu söylem günümüzde bu nedenle geçerli değildir.
Kedi ve Köpeklerimizi Echinococcus Granolosus Adı Verilen Parazitten Nasıl Koruruz?
Öncelikli olarak altını çizerek hatırlatmak isterim ki: Evcil dostlarınızın aşılarının zamanında yapılması önemlidir. Bahçe yerleşik yaşam süren pek çok kedi köpek sahibi, kedi ve köpeklerinin dışarıda oldukları sürede ne yediklerini kontrol edemeyebilirler. Her ne kadar kuru mama ile besleseniz de mutlaka iç parazit aşılarının yapılması asla ihmal edilmemelidir.
1- Kedi ve köpeğinizin iç parazit aşılarını yaptırın.
2- Kedi ve köpeğinizi mutlaka kuru mama ile besleyin.
3- Kedi ve köpeğinize asla çiğ diğer bir deyişle pişirilmemiş gıda vermeyin.
4- Kedi ve köpeğinize mutlaka kendi içme suyunuzdan verin. Musluk suyunda da zaman zaman bakteri ve virüslerle karşılaşılabilir.
5- Asla kendi beslenmenizde yemediğiniz şeyleri kedi ve köpeklere vermeyiniz.
Bu maddelere dikkat ettiğiniz taktirde bu hastalığa kedi ya da köpeğiniz vasıtasıyla yakalanmazsınız. Ayrıca tekrar altını çizmemde fayda var; bu hastalığa dışarıda yakalanma riskiniz evcil dostlarınızdan bu hastalığı kapma riskinizden çok daha yüksektir.
Bundan sonra ister pimpiriklenip, hayati hem kendinize, hem etrafiniza zehir edin; ister kendinizi kosulsuz sevgi ve sadakatin kollarina birakin...Secim sizin!!